Dag, wat leuk dat u onze site gevonden heeft. Welkom!
Wij zijn Bert en Titia en wonen samen met onze honden en twee paarden in een klein gehuchtje in het uiterste zuiden van het prachtige Limburg.
De Broholmer! Zeker niet onze eerste hond. Na 20 jaar verschillende Mechelse Herders (kruising),twee nestjes hiervan, een Engelse Cocker uit het asiel en een ruwharige teckel, vond in eerste instantie Bert het tijd voor een ander ras.. Grote schok voor mij, Titia, want wat dan?
Liefst een Molosser? Maar wat dan voor een?
We gingen beiden op zoek.
Lange tijd werden we het niet eens met elkaar. Totdat ik op een dag, via google afbeeldingen van Molossers op een foto stuitte die het helemaal had voor mij. Ik liet Bert de foto van deze hond zien.. Tot mijn grote blijdschap zei hij: ‘ Prachtig! Wat is het voor een ras?’ Ik zei; ‘ ik heb geen idee.’ Maar gelukkig wist google ons ook daar in te helpen, want de foto was gedeeld door Helen en Dennis uit Drenthe en het was hun hond. Een Broholmer! Oftewel een Deense Mastiff.
Ook hebben Helen en Dennis een kennel (Pago Threant) en fokken zij af en toe een nestje.
Het avontuur begon! We lazen ons zoveel mogelijk in over de Broholmer. Zochten de voors en tegens. We schrijven 2014 en in deze tijd kwamen we er al achter dat het niet gemakkelijk was om aan een Broholmer te komen. Niet erg, we hadden de tijd en we hadden nog honden.. En we wilden zeker weten of dit het ras voor ons was!
We namen contact op met Helen en Dennis, bezichtigden in 2015 een grote groep Broholmers in het oosten van het land. Helemaal na het treffen van deze grote vriendelijke reuzen, die zelfs in groepsverband zo’n aangenaam sociaal karakter vertoonden, is de liefde echt ontstaan..
We mochten op de wachtlijst van Helen en Dennis, voor een nestje in 2016 van Saga, hun prachtige Broholmer teef. Helaas was deze dekking niet gelukt. Omdat onze Mechelaar Noa echt op haar laatste poten liep, heeft Helen voor ons bemiddeld voor een pup uit Krakau. Polen inderdaad! Om een Broholmer te krijgen moet je af en toe gekke dingen doen. Of een beetje prettig gestoord zijn helpt ook mee.
Wij zijn/waren gek op al onze honden, maar de Broholmer? Deze kruipt een beetje in je ziel….onder je huid als het ware. Anders kan ik het niet omschrijven. Voor ons zijn het fantastische honden!
Bij Ylva verscheen helaas op de leeftijd met 8 maanden een minimale onderbeet, waarmee zij uitgesloten werd voor het fokprogramma van Broholmerselskabet. De Deense rasvereniging.
In september 2018 is Ylva haar halfzus Ebby bij ons komen wonen. Voor Ylva heerlijk gezelschap waar ze echt blij van wordt.. U zult merken als je kennis maakt met Broholmer mensen, dat de meesten meer Broholmers hebben.
Ondanks hun grootte werken ze een beetje verslavend.
Inmiddels hebben wij Ebby ook laten testen op haar heupen, ellenbogen en hart. De heupen en ellebogen gaven net als bij Ylva de score HD A en ED 0 aan. Beste score die je kunt krijgen. Ook de harttest was uitstekend.
Daarnaast heeft Ebby de vereiste mentaaltest en exterieurtest goed doorstaan. Met het behalen van een heel mooi keuringsrapport voldoet Eb nu aan alle voorwaarden om ingezet te worden voor de fok.
Wij zijn lid van Broholmerselskabet en volgen hun aanbevelingen en richtlijnen.
Incidenteel ziet u ons op een hondenshow. Maar onze grote passie is, samen met de honden lange wandelingen te maken in de Ardennen of de Eifel. Dit heeft dan ook op een vrije dag onze voorkeur.
.Mocht er, wat echter zeer sporadisch is, een door Broholmerselskabet goedgekeurde keurmeester op een hondenshow zijn, dan nemen wij indien mogelijk zeker deel. Ook proberen wij ieder jaar aanwezig te zijn op de grootste Broholmershow op kasteel Broholm, in Denemarken in Augustus. Een fantastisch evenement waar Broholmers komen vanuit heel Europa. Daarnaast zijn wij meestal in September te vinden op de jaarlijkse clubdag van Broholmer Deutschland in Siegen.
Mocht u na het lezen van de geschiedenis pagina en de rasbeschrijving van de Broholmer, meer interesse hebben in de Broholmer? Of deze graag eens in het echt willen ontmoeten? U bent van harte welkom om contact op te nemen.
U bent welkom bij ons, of bij een van onze Broholmervrienden misschien meer bij u in de buurt.
Of wellicht nog leuker, tijdens een van onze gezamenlijke wandelingen centraal in Nederland.
Heeft U interesse voor een pup uit het toekomstige nest van Ebby dan verwijzen wij u graag naar de pagina nestplanning.
Dit betreft een gelegenheidsnestje. Wij zijn voornemens af en toe een nestje te fokken, om het ras te ondersteunen. Wij zijn van mening dat binnen een klein ras het veelvuldig gebruiken van dezelfde teven of reuen niet bijdraagt aan de benodigde diversiteit binnen een (genetisch) klein ras.
Wij beseffen dat bepaalde rashonden onder druk staan. Door ongewenste ontwikkelingen in de loop der jaren, is de fysieke gezondheid van sommige rassen belast. Wij menen echter dat binnen Broholmerselskabet er alles aan wordt gedaan, om binnen hun vermogen, het ras zowel mentaal als fysiek zo gezond mogelijk te houden. Wij werken hier ook zoveel mogelijk aan mee! Indien u een pup overweegt van ons, weet dan dat wij het zeer op prijs stellen dat toekomstige pup eigenaren net zo betrokken zijn bij dit gezondheidsproces. Door mee te doen aan de gevraagde testen geeft het ons en Broholmerselskabet de mogelijkheid om het ras te blijven monitoren. Waardoor eventuele erfelijke aandoeningen zoveel mogelijk uitgesloten worden.
Om mezelf ook te blijven ontwikkelen in alles wat te maken heeft met het fokken van honden, heb ik in November 2019 de fokkerscursus van Marjoleine Roosendaal gevolgd.
Ook in de toekomst ben ik van plan me te blijven bijscholen op het gebied van gezondheid en fokken.
Ik had al het voorgaande wat korter willen omschrijven, maar als je over de Broholmer begint te schrijven loopt zelfs dat een beetje uit de hand...
Bedankt voor het bezoeken van onze website en wie weet; tot ziens!
Titia